Delta Dunarii, ultima Delta salbatica din Europa     REZERVA ACUM ONLINE

         

Delta Dunarii este o regiune tipic acvatica, flora si fauna acestei zone fiind o dovada vie. In habitatul terestru si acvatic prezent, flora si fauna tipica sunt in continua crestere. Intre aceste doua habitaturi, zona mlastinoasa usor inundata, este plina de flora si fauna tipica regiunii, cu posibilitatea schimbarilor rapide (apa/pamant).În functie de sezon, Delta Dunarii, are o suprafata totala de  5640 km² din care 4470 km² pe teritoriul Romaniei. Forma Deltei Dunarii este triunghiulara, baza si inaltimea este egala cu 80km. Anual, cantitatea de apa transportata, este de 50 milioane tone, de 8 ori mai mare decat a fluviului Tibru si de 2 ori mai mare decat a Rinului. Ichtiofauna - Peste 110 specii de peste se afla in Delta Dunarii: stiuca, crap, somn, mreana, avat, salau, scrumbia de Dunare, nisetru, morun. In lacuri se pot gasi:lin, caras, plătică, roşioară.

PASARI
Ornitofauna Deltei Dunarii este unica in lume, insumand peste 280 specii - din care 177 sunt specii care cuibăresc în deltă şi 103 specii de pasaj. 44 de specii ce cuibăresc aici sunt sedentare şi 133 migratoare. Speciile de pasaj sunt în special vizitatori in timpul iernii sau în trecere primăvara şi toamna. După originea lor geografică, păsările sunt de următoarele tipuri: pontice, sarmatice, de la Marea Neagră, din Elba şi din Carpaţi.

Legea protejeaza 10 specii - cateva dintre ele au fost declarate monumente ale naturii. Aceste specii protejate se pot imparti in:

MONUMENTE ALBE (dupa penajul lor) - Pelicanul cret si pelianul comun, lopatarul, egreta mare si egreta mica, lebada.

MONUMENTE MULTICOLORE - a caror pene combina albul si negrul cu verdele, galbenul, maroul, albastru: califarul rosu, avoceta, vulturul codalb.......sunt numai citeva dintre specii.Zonele mlastinoase si inundabile ne atrag atentia cu rate cu ciuf, rata cu cap rosu, gasca salbatica, cormoranul pigmeu, stircul purpuriu, tiganusul, etc. In timpul sezonului de iarna putem gasi in Delta Dunarii:gisca cu git rosu, lebada, rata mare,lisita.
 

MAMIFERE - un mare numar si varietate mare de mamifere care traiesc in toate zonele inalte in care nu ajunge apa. Cateva dintre ele: porc mistret, pisica salbatica, caine enot, vulpe, bizam. Trebuie de asemeni sa adaugam :broasca testoasa de apa si coloniile de serpi de pe insulele de pe lacul Razim.

VEGETATIA
Stuful,papura,menta salbatica,salcia plingatoare,plopul alb.Formatiunile de insulite plutitoare sunt o combinatie de radacini de stuf,ierburi,pamint nisipos de obicei plutitoare sau fixate pe fundul apei. Letea si Caraorman - cu dune de nisip, paduri de stejar care se intrepatrund cu liane tropicale. In 1990 Delta Dunarii impreuna cu complexul lagunar Razim-Sinoe a fost declarata rezervatie a Biosferei.Centre de documentare si informare au fost organizate la Crisan si Sulina. Numai impreuna putem salva aceasta minune absoluta a planetei.

Delta Dunarii este situata la intersectia paralelei 45° latitudine nordica - cu meridianul 29° - longitudine estica. Suprafata reala a Deltei Dunarii este de 5640 km², dintre care cea mai mare parte este situata pe teritoriul romanesc, respectiv 4470 km²; a fost formata intr-un golf creand un baraj  care cu timpul a format o laguna. Delta Dunarii a evoluat ramificandu-se in trei brate: Sf. Gheorghe, Sulina si Chilia. Delta Dunarii isi mentine caracteristicile ca o regiune plana; forme pozitive de relief numite grinduri avand geneze diferite: nivel marin (Letea, Caraorman, Saraturile, Crasnicol, etc.), bancuri acvatice, terenuri continentale (Chilia, Stipoc). Inca o categorie morfogeografica sunt: lacurile, mlastinile, bratele si canale principale.

La sfarsitul a 2860 km acoperiti de raurile sale(Muntii Padurea Neagra - Germania) pana la Marea Neagra (Pontul Euxin). Dunarea se mareste de mai mult de 10000 ani in cea mai frumoasa delta din Europa si a 23 a de pe pamant, prin bogatia peisajului si a faunei sale- printre care pasarile pe locul 1.  Delta Dunarii prezinta un particular interes din punct de vedere stiintific turistic si economic. In Delta Dunarii climatul este continental influentat prin vecinatatea Marii Negre. Valorile climatice principale sunt: cele mai mici nebulozitati, 70 zile cu cer senin, 2500 ore/an cu soare stralucitor, intre 11 - 11,4C° media anuala a temperaturii, precipitatii intre 350 - 450 mm/an.

 

FINESSE str.GRIGORE MORA nr.38, Sector 1, Bucuresti, ROMANIA
Telefon: 021 316.74.28 Fax 021 316.74.18


E-mail:
office@finesse.ro